zenés színházi est

a János vitéz daljáték születésének története és híres dalai

Játsszák: Almási Sándor, Molnár Gyöngyi, Széll Attila
Zongorán közreműködik: Termes Rita
Rendező: Vörös Róbert

Jegyvásárlás >>

Bemutató: 2018. november 17.

Ki ne ismerné, ki ne tudná azonnal folytatni az Én vagyok a bojtárgyerek, vagy A fuszulyka szára vagy Vívtam életemben sok nehéz csatát, Ha egy király világra jő, az Én, a pásztorok királya és Egy rózsaszál szebben beszél kezdetű csodálatos dalokat. A versét is és a dallamát is azonnal tudjuk, és ha nem is láttuk színházban a daljátékot, akkor is mint népdalokat ismerjük, énekeljük- sírunk, vigadunk, borozunk, mulatunk rájuk. 114 éve, 1904-ben mutatta be a Király Színház a János vitézt, melynek zenéjét Heltai Jenő verseire Kacsóh Pongrácz szerezte , Petőfi Sándor elbeszélő költeményéből színpadra írta Bakonyi Károly.

A Primadonna gatyában című zenés színházi estünk a daljáték megszületésének viharos és drámai fordulatokban bővelkedő történetét korabeli dokumentumok, levelek, visszaemlékezések, újságcikkek, kritikák, önéletrajzok, titkos naplók, dagerrotípiák és a máig élő színházi pletykák, legendák, szóbeszédek fel-és megidézik.

És elhangzanak a csodálatos dalok. János vitéz története a dalokon keresztül jelenik meg előttünk. A vérbő humor, a játékos és huncut színészi játék az 1900-as évek színészi stílusát is elénk varázsolja, például, ahogy Fedák Sári, műbajuszát kackiásra pödörve, ostorát csattogtatva, a közönség elé lépve harsogja, hogy ő a bojtárgyerek…

Előadásunk kevés eszközzel, a zene, a szöveg, a színészi játék erejében bízva szép és kort idéző ruhák segítségével visz el minket a századelő nyüzsgő, forrongó életébe.